Gervai Péter

Kollaborációs eszközök, mediawiki: Gervai Péter, Magyar Wikipédia

Biográfia

Gervai Péter 1990-ben érettségizett a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban, majd a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerzett diplomát. Fiatal kora óta foglalkozik számítógépekkel; a hajdani magyarországi FidoNet aktív törzstagja és moderátora, és a LifeForce BBS, -az egyik első magyarországi BBS- üzemeltetője volt. Elindítója a Mozilla Open Directory magyar nyelvű részének; hosszú ideig operátora a Magyar Linux IRC csatornának, valamint közreműködője számos nyílt forrású projektnek. Internetszolgáltatással, biztonságtechnikával, hálózattervezéssel és programozással foglalkozik. A Cory-Net Kft. műszaki igazgatója, az Internet Szolgáltatók Tanácsa (magyar domainregisztrációs szervezet) volt elnökségi, s a CsaTolna egyesület egyik alapító tagja. A Wikipédiára egy internetes keresés során talált rá, majd az ötlettel azonosulva megkezdte a hazai változat fejlesztését. 2003 áprilisáig „Grin” eljutott a magyar Wikipédia újabb, lehetőségek szerint komoly verziójának gondolatáig, és 2003. július 8-án elindulhatott a magyar Wikipédia. 2004. október 5-én létrehozta a magyar Wikidézet projektet is. 2008 őszén az újonnan alakult Wikimédia Magyarország Egyesület alapító elnökévé választották. Nős, két fiú édesapja.

Előadásának címe: Wikipédia – A közösségi tudás

Összefoglaló

  • Mi a Wikipédia valójában? – Szabad tartalmú online lexikon, de mi is ez? Mit jelent a szabad (hogyan használható fel), a lexikon (hogyan készül, mi van benne) ebben az esetben?
  • Hogyan olvassuk? – A külső ellenőrzés fontossága, a tartalom előállítási folyamatának ismerete (beírása, többszintű ellenőrzés vagy törlés, …), helyes és helytelen használata. Miért tiltja a tanár, miért helyes és miért helytelen, ha ezt teszi?
  • Hogyan írjuk? – A legszükségesebb előfeltételek betartása (belevaló téma, megfelelő forma, legalább minimális tartalom), közösségi konfliktuskezelés fontossága, türelem, ne vedd a szívedre (ha be[le]szólnak, ha beleírnak, ha törölnek, …)
  • A közösség fontossága. – Húzóerő és visszatartó erő egyben. Lehet részt venni vagy elkerülni. Különböző emberek – konfliktusok.
  • Minőségbiztosítás? – Mi van, mi lehet(ne)? Szerkesztői ellenőrzések, jelölt lapváltozatok, kiemelt lapok, szaklektorálás
  • Egyéb WM projektek – Wikikönyvek, Commons, Wikifajok; és a nem annyira hasznos Wikiforrás, Wikihírek, Wikidézetek, Wikiszótár.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: