Talyigás Judit

Hasznosítható tartalmak: Talyigás Judit, Magyar Távirati Iroda

Biográfia:

Villamosmérnöki, szervező-szakmérnöki politológusi végzettsége van.A számítástechnika, később az informatika mindig része volt a munkájának. Élete egy jelentős részében fejlesztési projekteket menedzselt az ipar az egészségügy területén. 1990 után 5 évig egy 500 fős privatizált vállalat igazgatója volt, ahol az országban elsők között vezették be számítógépes termelésirányító rendszert és ehhez sok belső oktatást szerveztek együttműködve a Budapesti Műszaki Egyetemmel. Foglalkozott az információs társadalom kérdéseivel – ennek keretében Tézisek az információs társadalomról (2000) szakmai anyag készült  a vezetésével, amelynek külön fejezete „A tudásszerzés szükségessége és új módjai”.

Később a Magyar Postánál a posta belső működését is támogató elektronikus piactér fejlesztését és bevezetését vezette. Itt szintén kiemelt szerepet kapott a belső képzés amely a vidéki postástól az SAP rendszerek működtetőin át a logisztikát irányítókig igen színes hallgatói kört jelentett, így változatos oktatási módszereket alkalmaztak. Jelenleg az MTI ZRt. adatbázisok és archívumok igazgatójaként többek között az automatikus kódoló rendszer bevezetésénél bábáskodott. A BME-n elektronikus kereskedelmet tanít.

Társszerzőként, szerkesztőként eddig tíz könyve jelent meg a minőségbiztosítás, információs társadalom, elektronikus kereskedelem valamint a hazai számítástechnika és internet történetéről.

Előadásának címe: MTI és a nyilvánosság

Összefoglaló

Az MTI és különösen a szöveges- és fotóadatbázisainak, archívumainak bemutatása. A feldolgozások és szolgáltatások alapját jelentő tudásbázis és automatikus kódoló rendszer ismertetése. Az adatbázisaink széleskörű hasznosíthatóságának lehetősége különös tekintettel az oktatásra.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: