Csepeli György

Csepeli György, Nemzeti Informatikai Infrastruktúra, MEH

Biográfia

Csepeli György jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal közpolitikai igazgatójaként, a Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Programtanács elnökeként, a Magyar Távoktatási Tanács elnökeként, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Kutatási Innovációs Tanácsának tagjaként, valamint az ELTE TáTK Szociológia Doktori iskola, Interdiszciplináris Társadalmi Kutatások Program vezetőjeként tölt be tisztségeket. 1991 óta a szociálpszichológia professzora, az ELTE Szociológiai Intézet elnöke. 1993 és 1994 között a Magyar Szociológiai Társaság elnöke, jelenleg jelölt ugyanezen címre. Csepeli György a szociálpszcihológia számos területén tartott és tart előadásokat. 1996-ban a Nemzeti Információs Stratégia társalkotója. A Journal of Ethnic and Migration Studies, a Szociológiai Szemle, a Politikatudományi Szemle és Jelkép lapoknál szerkesztőségi tagsággal rendelkezik.

(részletesebb életrajz elérhető itt: http://www.csepeli.hu/cv_hun.html)

Abstract

Új korszak az oktatásban

A digitális tartalmak létrejötte egy egészen új korszak beköszöntét jelenti az oktatásban. Az információ források mindenki számára nyíltan hozzáférhetővé váltak. Ez a nyílt hozzáférés kiválasztódást, kifonomulást és átvitelt jelent. Ez mind a tanárnak, mind a diáknak kihívást jelent. Továbbá a tanár és a diák szerepei elmosódnak. A források iránti kritikus hozzáállás szükségessége alapvető. Középiskolai diákok egyre inkább az egyetemi hallgatókhoz válnak hasonlatossá. Az osztálytermek kutató laboratóriumokként fognak működni.

A kapúk megnyílnak. Nem lesz több torlódás az információ-fogyasztás folyamatában. Az egyetlen szűkös dolog az idő lesz.

Természetesen felmerülnek problémák a hitelesség és a megbízhatóság terén. Rengeteg a résztvevő a hiteles források birtoklásáért való versenyben. Az iskolák tekintélyre alapozott intézményekből a kommunikáció olyan helyeivé alakulnak át, ahol véleményt alkotnak és felszabadítanak.

A digitális tartalmak segítik ezt a folyamatot. A munkamegosztás egy új formája jön létre. A fiatalok előljárnak a technológia ismeretében, míg az idősebbek a tartalmakat kezelik otthonosabban. A generációk egy új szövetsége van kilátásban.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: