1. szekció

A tudás és az ismeretek újra rendszerezése: IPR, public domain, hasznosítható tartalmak, Academic/Science Commons

November 7., szombat, 10.00 – 12.30

A fiatalok jelentős része otthonosan mozog a digitális környezetben: megosztanak, kisajátítanak, átformálnak és újraalkotnak tartalmakat, s ezeket önkifejezésre, kreatív célokra vagy akár kereskedelemre is felhasználják. Az információ átadásának és sokszorozásának könnyűsége azonban fontos kérdéseket vet fel a tulajdonlás és az eltulajdonítás fogalmaihoz kötődő megváltozott értelmezésekkel kapcsolatban. A kifejezés és a tulajdonlás ügyeinek egyensúlya továbbra is alapvető vitatémát ad majd a jogban és az oktatásban az elkövetkező években. A workshop, a tervek szerint, segíti a hasznosítható közkincsek és tartalmak körül zajló diskurzus további pontosítását, és megpróbál rámutatni az új helyzetet jellemző kihívásokra, tehát a tudományos progresszió, a technológiai fejlődés, a kulturális fejlemények és a szocio-gazdasági változások találkozási pontjainak növekvő komplexitására.

A szekció elsősorban az Open Access policy-k vizsgálatával foglalkozik, amely mozgalom segítségével el lehet jutni a “minden jog fenntartva” állapotból az “egyes jogok fenntartva” helyzetig. Ennek jegyében a jogtulajdonosok önkéntesen lemondanak bizonyos, a szerzői jogi törvényekben (copyright law) garantált kizárólagos jogokról. Az ilyen típusú felhasználói rendelkezések közül talán a Creative Commons licencek a legismertebbek, de ezek sem állnak önmagukban. Ez túl pedig azt a kérdést járják körül, hogy oktatási tartalmakként való hasznosítás esetén alkalmazható-e egyfajta “fair-használat” a szerzői jogok alól való kivételként?

Témák és előadók:

Hasznosítható tartalmak: Talyigás Judit, Magyar Távirati Iroda – “MTI és a nyilvánosság”

Creative Commons Magyarország: Bodó Balázs – “Dolgok, emberek, folyamatok – Mi a Creative Commons szerepe a szabad kultúra területén?”

Science Commons: Debreceni DSpace Tárhely: Karácsony Gyöngyi – “Nyílt hozzáférés és intézményi repozitóriumok: elektronikus tartalomszolgáltatás felsőoktatási környezetben”

Európai szabadalmi jogi kérdések: Dudás Ágnes – “Meddig ér a szerzői jog takarója, avagy szellemi alkotások védelme az Unióban”

Nemzeti Audiovizuális Archívum, filmhíradók: Kitzinger Dávid, Neumann Nonprofit Kft. – “Történelmi források a videomegosztó generációnak – Filmhíradók 1931-43”

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: