Célok

A workshop elsődleges célkitűzése, hogy bemutassa azokat a kurrens nyílt oktatási tartalmakat és  szabad felhasználású  történeti, irodalmi forrásokat, archiválási és dokumentációs eszközöket, amelyek mind a középfokú, mind pedig a felsőoktatásban szolgál(hat)ják a digitális „bennszülöttek” igényeit. A workshop további célja, hogy felkutassa az olyan közös projektekre irányuló kezdeményezések lehetőségét, amelyekben megvalósulhat az elsődleges források elérhetővé tétele a diákok számára, vagy olyan platformok, fórumok jöhetnek létre, ahol az oktatók megoszthatják ötleteiket, vagy tanulmányozhatják a vizuális anyagok, szöveges források tantervi alkalmazását, vagy a wiki- megoldásokat új, integrált környezetben. Az Academic Commons magyar kontextusba ültetésének lehetősége ugyancsak része a workshopnak: ennek kapcsán kell megvizsgálni, hogyan tudna egy tantestület, gyakorló oktató, technológiai és információs szakember vagy más kutató összefogni az információs technológia kreatív használatát kitűző, modellértékű projektek kidolgozására.

A workshop során szóba kerülnek a könyvtárakban zajló „forradalom”-nak, az olvasási szokások megváltozásának és az új típusú könyvtáraknak a kérdései is. Az utóbbi években az Open Access (OA) mozgalom hozzájárult a paradigma-váltáshoz, és lehetővé tette a tudományos tartalmak széleskörű terjesztését, habár ebbe a folyamatba kevésbé vonták be az elsődleges forrásokat, levéltári iratokat. Az OA mozgalom azonban sokkal inkább korlátozódik Európa nyugati részeire, de ugyanez elmondható számos egyébb innovatív, oktatási projektre. Vajon sikerül-e új pályára állítani a magyar oktatási rendszert: vajon képes-e a strukturális és módszertani átalakulásra?

A workshop – ennek szellemében – tehát

  • fel akarja hívni a figyelmet a már létező – mind nemzetközi, mind magyar – szabadon felhasználható tartalmak, példaértékű projektek, eszközök, megoldások és legjobb gyakorlatok fontosságára és alkalmasságukra a változások előidézésében.
  • fórumot kíván teremteni azoknak az oktatási intézményeknek, szakmai szervezeteknek, digitális tárhelyek vezetőinek, gyártóknak, üzleti tanácsadóknak, non-profit grass-root csoportoknak, akik az állami hivatalok, közszolgálati intézmények számára policy-javaslatokat tudnának tenni (a közszféra bizonyos képviselői szintén meghívottai a rendezvénynek).
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: